Thaimat - Bäst information om ThaimatNudlar är thailändsk mat

Nudlar - Äggnudlar, Glasnudlar och Risnudlar

Det finns flera olika sorters nudlar som passar till olika saker i det thailändska köket. Nudlar går att använda i sallader och soppor men nudlarna går också att äta till kött, Fisk & skaldjur.

De typer av nudlar som är mest välkända är:

  • Glasnudlar
  • Risnudlar
  • Äggnudlar
Glasnudlar

Glasnudlar

Glasnudlar tillverkas av mungbönans stärkelsen och är som det låter lite transparanta. Glasnudlarna är ofta mycket tunna samt elastiska och kan användas till både förrätt, i soppor eller sallader men det finns även efterrätter med glasnudlar.

Glasnudlarna ska blötläggas 10 minuter innan de används och efter kokning blir de gelatin- & glasaktiga Glasnudlar kan kokas, wokas, stekas eller friteras.

Risnudlar

Risnudlar

Risnudlar framställs av rismjöl och är ofta tunna och förekommer som platta band. Risnudlar kan både kokas, wokas, stekas och friteras. Koktiden för risnudlarna är mycket kort, någon minut bara.

Det som mer ingår i risnudlarna förutom rismjöl är vatten. Risnudlarna kan stekas eller kokas och serveras till något mer proteinrikare mat men risnudlar ingår även ingå olika thailändska soppor. Bäst är det att blötlägga risnudlarna i vatten 15 minuter innan de wokas eller steks.Äggnudlar

Äggnudlar

Äggnudlar är en ganska ny nudeltyp för den thailändska maten eftersom dessa nudlar innehåller vete som inte odlas i Thailand. Därför måste vetet till äggnudlarna importeras främst från Europa, USA eller Kina.

Äggnudlarna kan användas till många rätter så som typer av thaimat men främst till huvudrätten. Äggnudlarna består rätt och slätt av vetemjöl, ägg och salt.

Nudlar är tillsammans med ris de stora näringskällorna för de flesta personer på landsbyggden i Thailand.